Skærtorsdag 2024 – Hvorfor fejrer vi skærtorsdag?

Skærtorsdag er altid årets første officielle helligdag (hvis man ikke tæller 1. Januar med), hvorfor mange ser frem til denne dag, der er startskuddet til en 5 dages weekend, som oftest bruges på lidt ferie eller en påskefrokost med venner og familie.

Hvis du også er nysgerrig på, hvad er skete denne dag på Jesus’ tid, og hvorfor vi fejrer det med en helligdag nu om dage, så har vi samlet et sammendrag af dagen.
Vi har samlet informationer om, hvordan dagen fejres internationalt, og hvad Skærtorsdag hedder på engelsk.

Er du mere interesseret i og vide, hvilke butikker der har åben eller om du selv har fri – så scroll ned til bunden af denne artikel, hvor vi gennemgår dette.

Hvornår er det skærtorsdag i 2024?

Skærtorsdag falder altid i starten af April, og i 2024 falder dagen den:

Torsdag, d. 1. April 2024

Dette er den første officielle helligdag i påsken, dog skydes påsken allerede i gang palmesøndag (som er søndagen inden).

Skærtorsdag er dagen inden Lang Fredag, hvor Jesus bliver korsfæstet.

skærtorsdag

Hvad skete der skærtorsdag?

Dette var dagen, hvor Jesus indstiftede nadveren, en af grundpillerne i den lutherske retning af kristendommen. Inden nadveren vaskede jesus disciplenes fødder, og om aftenen nød de alle et ordentligt måltid mad sammen.
Dette skulle senere blive kendt som den sidste nadver, som er portræteret af flere store kunstnere op gennem tiden.

Senere samme aften lister Judas, en af de 12 disciple, væk fra middagen, for at fortælle de jødiske ypperstepræster, hvor Jesus befinder sig. Da de kommer for, at anholde Jesus, viser Judas dem hvem, ved at kysse Jesus – dette bliver senere det alt omtalte Judaskys.

Herefter indtræfffer Lang Fredag, hvor Jesus bliver korsfæstet og påskedag (om søndagen) afholdes på grund af Jesus genopstandelse.

Hvorfor hedder det skærtorsdag?

Skær var i gammel tid, synonym for ren, hvorfor vi kalder skærtorsdag for “den rene” torsdag. Det var denne dag Jesus indstiftede nadveren og vaskede disciplenens fødder rene.
Skær var også ordet man brugte i et andet religiost udtryk, nemlig skærsilden, som er den fase mellem liv og død, hvor man renses for, at kunne komme i himlen.

Hvilke lande fejrer skærtorsdag som helligdag?

I den lutherske kristendom er det en af grundpillerne, hvorfor de fleste af disse lande holder denne dag hellig. En udsnit af de lande der holder dagen hellig: Norge, Island, Spanien, Colombia, Venezuela, Costa Rica, Paraguay og Filipinerne.

Så dette er ikke kun en dansk helligdag, vær obs på at de britiske øer og andre katolske områder, baserer deres kristendom på andre pedistaler, hvorfor skærtorsdag ikke er en vigtig mærkedag for disse.

Hvad hedder skærtorsdag på engelsk?

Det engelske ord for skærtorsdag er Maundy Thursday. Dette kommer sig af, da Jesus vaskede disciplinenes fødder, sagde han “Et nyt bud (på fransk omtales dette som Maundy) giver jeg jer, I skal elske hinanden”.
Og således har dagen faæt tilnavnet Maundy Thursday, så skal du diskutere eller rejse international denned ag, har du nu udtrykket klar til og kunne forklare dagen – og husk, der er ikke tale om Cut Thursday 😊

Har man fri skærtorsdag?

Skærtorsdag er en officiel helligdag i Danmark, hvorfor man som standard har fri fra arbejde, har man ikke, er det fordi man har aftalt andet og modtager et helligdagstillæg.

Skolerne og andre uddannelsesinstitutioner har fri hele ugen, då påsken skydes igang med palmesøndag, dog har det almene arbejdsmarked først helligdag fra torsdag og til og med 2. Påskedag om mandagen.

Hvilke butikker har åben skærtorsdag?

Da skærtorsdag er en officiel helligdag, har langt de fleste butikker lukket denne dag. Dog kan du sagtens forvente, at mindre købmænd og dine lokale discountsupermarkeder som Rema100, Aldi, Fakta etc. har åben disse dage.

Så frygt ej, du kan stadig handle ind på denne helligdag – men forvent ikke din lokale købmand har meget, da de sjældent for nye varer hjem henover påsken.
Hvorfor man ofte ser folk hamster, inden påsken står for døren.